Turunçgil Fidanlarında Saksı Tercihi ve Dikimi

resim

Fidan Bakımı

Fidan Dikimi:

Saksı Tercihi:

Seçilecek saksının boyutu fidanın yaşına göre uygun olmalıdır. Eğer küçük yaş fidan için büyük saksıya dikim yapılırsa bu fidanın toprak üstü gelişimini yavaşlatır. O yüzden fidanınız yaşlandıkça saksısını büyütmelisiniz. 3 Yaş fidanlar için genelde 17-20 litre arası saksılar uygundur. Fidanınız 5-6 yaşına geldiğinde saksısını değiştirmenizde fayda var. Seçeceğiniz saksıların altlarında KESİNLİKLE su çıkış delikleri olması lazım. Eğer plastik bir saksı aldıysanız ve altında delik yoksa sivri bir metali ısıtarak altına 5-6 adet kurşun kalem genişliğinde delikler açabilirsiniz. Ayrıca saksının içine alt tarafına 4-5 cm yüksekliğine kadar taşlarla doldurursanız bu da köklerin alt tarafa uzamasını engeller ve dolayısıyla saksının altında biriken su köklere zarar vermez.

Toprak tercihi:

Toprak tercihinizde biz genelde torf ya da torflu bitki toprağı tavsiye ediyoruz. Bu tarz toprak hem su tutmaz ve köklerin çürümesini engeller, hem de hafif olduğu için saksınızın yerini değiştirmeniz daha kolay olur. Ama torflu toprak kullanıyorsanız kesinlikle sıvı gübre takviyesi de yapmanız gerekir. Bununla birlikte iyi havalanmış ve temizliğinden emin olduğunuz bahçe toprağı da kullanabilirsiniz, ancak bahçe toprağı temiz değilse beraberinde fidan için zararlıları da getirebileceği için risklidir.

Dikim prosedürü:

Tüplü fidanınızı dikerken saksınızı hazırladıktan sonra fidanın tüpünü yani poşetini kesip çıkartıyorsunuz ve direk toprağıyla birlikte köklerine zarar vermeden saksıda yerine yerleştiriyorsunuz. Fidan tüpteyken neresine kadar toprağın içindeyse yine aynı seviyede olacak şekilde saksıda kalan boşlukları toprakla dolduruyorsunuz. Doldurum sırasında toprağı sıkılaştırmayı unutmayın ki içinde boşluklar kalmasın. Sonrasında 20 litrelik saksılar için yaklaşık 1,5 litre can suyu vermeniz yeterli olacaktır. Birkaç sulama sonrasında saksıdaki toprak seviyesinde alçalma görebilirsiniz, bu ıslanan toprağın sıkılaşmasından olur. Bu durumda azalan seviyeyi toprak takviyesi ile tekrar normal haline getirebilirsiniz.
Yorumunuz Başarıyla Gönderildi
    Henüz yorum yapılmamıştır.