Gübreleme Ne Zaman Yapılır?

Besin maddeleri ihtiyacı büyümenin bazı dönemlerinde artar. Bazı dönemlerde aynı miktarda besin maddesi verilmesi gelişmeyi büyük ölçüde etkilerken bazende zararlı olabilir. Gelişmenin başlangıcında Azot gübresi ne kadar etkinse, çiçeklenme safhasında ve geç devrelerde o kadar yararsızdır. Sonbaharda dokuların sertleşme ve odunlaşmasını engellediği için dona karşı hassasiyeti fazlalaştırır.

 

Doğal gübreler genellikle dikimden ve ekimden önce verilir. İnorganik gübreler, etkisi çabuk alınanlar için verilme zamanı vejetasyon devresi başıdır. Kökler, tomurcuklanmadan 15-20 gün önce faaliyete geçer. Tomurcuklar şişmeye başladığında verilmesi uygundur. Bu sürede genellikle azotlu ve potaslı gübreler önem taşır. Bu gübrelerin etkileri kısadır. Kumlu hafif topraklarda hızlı etki yaparlar. Yapraklanmadan önce çiçek açan bitkilere, çiçek açmadan 15-20 gün önce özellikle süper fosfat gübre vermek faydalıdır.


Kompoze gübrelerden azotu içeren gübreler erken ilkbaharda ve ikinci kez vermek istenirse ilkbahar sonlarında uygundur. Yaprak ve sürgün gelişmesi sağlanır. Çiçeklenmeyi artırmak için de azot oranı düşük, fosfat ve potasyum oranı yüksek gübre verilmelidir.
Çiçek açmayan herdemyeşil bitkilerde, kış sonundan sonbahar başına kadar gübreleme önerilir. Çiçekli bitkiler için tomurcuk ve çiçek oluşumu başlarken fosfat ağırlıklı gübre vermek uygundur. Salon ve saksı bitkilerinde kış sonundan önce azot ağırlıklı gübre verilebilir. Genel olarak bitkilere dinlenme periyodunda iken, kısa süre etkili gübre verilmemeli, salon ve seralarda bulundurulan daimi yeşil ve otsu bitkiler bir dinlenme periyoduna girmediğinden bunlara hafif konsantrasyonlu gübreleme yapılabilir.
Gübrelemede gün içerisinde saat önemlidir. Akşama doğru gölgede yapılmalıdır.